Отстраняването му като зам.-шеф на НСлС е заложено в дневния ред

...
Отстраняването му като зам.-шеф на НСлС е заложено в дневния ред
Коментари Харесай

Новите душмани на Гешев във ВСС разжалват Ясен Тодоров в сряда

Отстраняването му като зам.-шеф на Национална следствена служба е заложено в дневния ред на Прокурорската гилдия тази седмица

Ясен Тодоров тази седмица може да бъде освободен като зам.-директор на Националната следствена работа . Това сочи информация с дневния ред на Прокурорската гилдия (ПК) на Висшия правосъден съвет (ВСС). Заседанието е планувано, както нормално, в сряда от 13,30 ч.

Като точка шест е заложен план на решение за освобождение на Ясен Тодоров като заместник-директор на Национална следствена служба по предлагането на началника на службата Борислав Сарафов, който е и зам.-главен прокурор.

Тодоров може да се окаже първата жертва на спора сред Сарафов и основния прокурор Иван Гешев.

Раздорът на върха на държавното обвиняване пък, наподобява, е част от по-голям конфликт, обвързван и с политически играчи. Припомняме, че ГЕРБ и Движение за права и свободи на 11 май се оповестиха за предварителното освобождение на основния прокурор, откакто през годините те стояха твърдо зад него. На другия ден шестима от ПК на Висш съдебен съвет внесоха искане за уволнението на Иван Гешев. Дотогава всички членове на Прокурорската гилдия стояха зад Гешев. 

Ясен Тодоров е считан за човек на основния прокурор .Затова е разумно да се чака шестимата, оповестили се против Иван Гешев, да „ разжалват “ Тодоров в сряда.

В момента ПК на Висш съдебен съвет е в понижен състав – 10 от 11 индивида. Причината е, че Народното събрание не излъчи собствен представител след напускането на Пламена Цветанова през 2020 година

За отстраняването на Ясен Тодоров са нужни най-малко шест гласа съгласно Закона за правосъдната власт.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР